16 Temmuz 2017 Pazar

EN İYİ KİTAP SATIŞ SİTELERİ

Bu makale firmam için hazırladığım online kitap satış siteleri raporumun genişletilmiş halidir. Yazının ilk bölümü internetten kitap almak isteyenlerin, diğer bölümleri ise online kitap satış siteleri piyasasına gireceklerin ilgisini çekebilir.

Merhaba ben Serdar, Web-Grafik tasarımcısıyım ve bir süre yoğun olarak online kitap satış siteleri alanında çalıştım. Öğrendiklerimi de bu makalede özetlemeye çalıştım. Umarım faydası olur.
Fark ettiniz mi bilmiyorum ama en azından bana göre, her geçen gün internet üzerinden daha çok alışveriş yapıyoruz. Neden? Çünkü daha az yoruluyoruz, kargo kapımıza kadar getiriyor, zamandan kazanıyoruz, daha ekonomik oluyor, hangi mağazada indirim var, hangisinde kampanya var, anlık bildirimler (mailing) sayesinde hemen haberdar oluyoruz. Bu yazıyı bile internetten aldığım yazılımlar aracılığıyla ve internetten aldığım kitaplardan yararlanarak ve hatta internetten (yemeksepeti.com) sipariş ettiğim pideyi yiyerek yazıyorum. Ne o çok mu evde oturdum? Göbeğim mi çıktı? iPad’ime yüklediğim spor uygulamasıyla hangi kasımı ne kadar çalıştıracağımı bilerek uzman hocalar eşliğinde sporumu yapıyorum. Misal aşağıdaki video.

Biraz abartmış olabilirim ama geleceğin dünyası bu yönde ilerliyor. “Tüm bu kapitalist düzene karşıyım alternatif bir yaşam deneyimleyeceğim” dediğinizde ise hem para kazanamıyor hem de insanların ne konuştuğunu anlayamıyorsunuz. Mesela ana akım medyada yer almayan halk hareketleri oluyor; ama Twitter’ınız olmadığı için ruhunuz duymuyor; ancak pencerenizden içeri bir gaz bombası gelince fark ediyorsunuz. Maalesef herkesi haberdar edecek kadar gaz bombası yok, şimdilik…
Gelin, bu sefer internete entegre olmak isteyenlerin tarafını tutalım ve online kitap satışı siteleri ve internet mağazacılığı hakkında bilgilerimizi paylaşalım:

A. En Popüler Kitap Siteleri

Google’a “kitap” yazdığınızda karşınıza çıkan sonuçlar genelde belirleyici olur. Çünkü bu sıralama, yıllar yılı biriken idekslenme, pagerank ve alınan kaliteli linkler sonucu oluşur. Bu mantıkla Google’da “kitap” diye aratınca karşımıza kitap satış konusunda iki büyük site çıkıyor: İdefix ve Kitapyurdu. Şahsen ikisiyle de alışveriş yapıyorum. Kısaca özetlersek:

1. Kitapyurdu


Artıları: Türkiye’deki en geniş kitap yorum arşivine sahip. Hangi yayınevinin hangi çevirisi iyi, konusu akıcı mı, buradaki yorumlar çok yardımcı oluyor, yorumlara oy da veriliyor; çünkü yorum yaptıkça puan kazanıyorsunuz. Puanlar paraya, paralar kitaba, kitaplar bilgiye dönmeli yurdumda. Ayrıca ortaklık diye bir uygulamaları var sitenizden link verip kitap almalarını sağladığınızda Google Adwords uygulaması gibi para da kazanabiliyorsunuz. Bu da backlinkleri açıklıyor. Korsanlık yok, gizli link vermeler yok, her şey kitaba uygun.
Eksileri: Site tasarım berbat, sola yaslanmış ve reklam görselleriyle (bannerlarıyla) tam bir renk cümbüşü. Arama motoru idefix’e göre daha yakın öneride bulunuyor, yazar adını yazmaya başladığınızda yakın değerleri göstermeye başlıyor; ama Google’dan site dışında “kitap adı kutapyurdu” şeklinde arama yapsanız daha çok verim alıyorsunuz. Dediğim gibi satışları çok ve dolayısıyla hataları da çok oluyor. Kargonuzun olmayan bir kitap yüzünden gecikmesi, içinden eksik veya yanlış kitap çıkması, promosyonları veya irsaliyeyi kargoya koymayı unutmaları gibi aksaklıklara rastlama olasılığınız mütevazı bir online kitabevinden daha fazla. Koliyi mutlaka kargo görevlisinin yanında açın.
Fiyatlar: Genelde ucuz. Puanlar ve yanında verdiği hediyelerle dalgalı bir kur izliyor.

2. İdefix


Türkiye’de online kitap satış işini ilk olarak idefix göğüsledi. İnternet’te ilk olmak, önce indekslenmek ve üst sıralarda olmak avantaj. Fakat devamlılık da önemli. İdefix’i geçen sene, 11.5 milyon dolara Doğuş Grubuna ait en popüler üçüncü online kitap satış mağazası olan D&R satın aldı. Böylelikle üç büyükler oldu sana iki büyükler. Bu da İdefix’in, Doğan Kitap Yayınlarını daha ucuza satacağı ve piyasasını ikiye katlayacağını gösteriyor. Marka kalacak mı yoksa devam mı edecek bilmiyoruz, beklemedeyiz.
Artıları:  Tasarım, güzel, elegant, sade ve aydınlık bir site. Dolayısıyla sitede vakit geçirirken boğulmuyorsunuz. Kullanıcı dostu bir ara yüzü var. Buton genişlikleri ferah. Sanal kitap fuarından veya setlerden güzel kitaplar düşürebilirsiniz. Ayrıca kargonun içinden sabitfikir gibi kaliteli bir edebiyat dergisi ücretsiz çıkıyor. Bu çok ince bir davranış.
Eksileri: Arama motoru görsel açıdan hoş duruyor ama eser bulmada sıkıntılı. Google’dan idefix diye aratmanız sizi sonuca daha çabuk ulaştıracaktır. Kitap yorumları ise az.
Fiyatlar: Genelde pahalı; ama Sanal Kitap fuarları, setler ve ani indirimlerle bu açığı kapatıyor; bu yüzden de kampanyaları iyi kollamak gerekiyor. Kitapyurdu Bim ise İdefix Migros diyebiliriz.
Online kitap satış siteleri afişi
Sanatçı Lee Naidoo’nun yukarıdaki afişini alt başlığı “okuduklarınız sizi daha ilginç kılar” çok manidar, resme tıklayıp diğer çalışmalarında görebilirsiniz.

3. Öteki Online Kitap Satış Siteleri


İki büyükten bahsettim; ama bilinçli bir kitap okuyucusu diğer sitelerden de haberdardır. Üçüncü sıradaki D&R para gücüyle idefix’i satın alarak sektörün en büyüğü oldu zaten. Diğer sitelerin bu lokomotif sitelerle rekabet etmek için iki seçenekleri var ya daha ucuz olacaklar ya da ek hizmetler verecekler. Google’da sıralamada ilk ona girmeye başarmış, yani ilk sayfaya çıkmış siteler gerçekten büyük paralar kazanıyor. İkinci sayfadakiler ise kendilerini idame ettirecek kadar kazanıyor, diğerleri ise zararda diyebiliriz. Bu yüzden piyasadaki asıl vahşi rekabet ve en çok değişim olan bu bölgede gerçekleşiyor. Burada gözüme çarpan kitap sitelerine kısaca değinelim.
Artık her yayınevinin bir satış sitesi var. Her yayınevi doğal olarak kendi kitabına daha fazla indirim yapıyor. Bu işlem interneti bir online kitap satış sitesi çöplüğüne çevirse de ucuzcu kitapkurtları bunu dikkatte alacaktır. Zaten kitapkurdu dediğin aradığı kitabın yayınevini, indirim oranını ve  baskısının olup olmadığını bilir. Önce web fiyatına bakar, ardından ikinci elci nadirkitap.com’a bakar, yeni çıktıysa zaten internet sahaflarında yoktur, hesaplar, kargo ücretine göre siparişini verir. Hiç parası yoksa kütüphaneden alıp fotokopisini çektirir. Şimdi diğer kalbur üstü sitelere bakalım:

3.1 Okuoku.com:  Şablon olarak dünyanın en ünlü online satış sitesi amazon.com’un tasarımını kullanmışlar, güzel görünüyor. Hizmetleri için bir şey diyemeyeceğim hiç alışveriş yapmadım; ama kitap yazınca bir süre ilk sayfada görünmeyi başarabilmişlerdi.

3.2 Pandora.com: Son araştırmamda bir süreliğine ilk sayfada görünmeyi başarmış ender yayınevlerinden biri Pandora. Yemeksepeti.com sitesinde promosyona dahiller ama hiç denk gelmedi. İdefix ile kitapyurdu arasında dalgalanan bir fiyat grafiği var. (Edit Ocak 2014: Şu sıralar çevremde Pandora’nın ilgisinden ve kargo hizmetinden memnun olan insanlar var. Bu da onu iyi bir alternatif yapıyor.)

3.3 Kabalcı.com: Kabalcı başarılı kitaplar çıkaran bir yayınevi. Bu sitede özellikle kendi kitaplarında yüksek indirimler var. O büyük ciltli kitaplarından gözünüze kestirdikleriniz varsa bence doğrudan buradan alın. Setleri muhteşem.

3.4 Maxkitap.com: Piyasaya 2012’de ani bir giriş yaparak dikkatimi çekmişti. Tasarımı karanlık ve dar, fiyatlar biraz pahalı ama ek hizmetleri kampanyaları ve site navigasyonuyla diğerlerini geride bırakıyordu. Bu makalenin sonunda maxkitap kurucusuyla yaptığım ayrıntılı röportajı da ekledim. Site kurmak isteyenler için faydalı olabilir.

3.5 İlknokta.com: Basit bir site, kötü bir logo; ama İthaki ve Penguen gibi kaliteli yayınlarda büyük indirimler olabiliyor.

Anti-Kapitalist Kitap Satış Siteleri


3.6 Kitapodam.com: İşte bu siteyi yapan gençlerin gerçekten farklı bir fikri var. Elinizdeki eski kitapları bu sitedeki diğer kullanıcılar ile ücret ödemeden, site aracılığı ile anlaşıp takas edebiliyorsunuz. İlk üye olunduğunda 1 takas kredisi kazanıyorsunuz. Bu takas kredisi ile bir kullanıcıdan kitap talep edebilirsiniz. Bu listedeki en ilginç ve en hoşuma giden site olduğunu da belirmeliyim. (Denedin mi dersen henüz değil; ama deneyeceğim.) Facebook sayfaları da var, bu yaratıcı ve iyi niyete destek olmak gerek. (Siteleri https olmadığı için link veremedim ama siz browsera yazıp ulaşabilirsiniz, umarım en kısa zamanda çağa ayak uydurup ssl sertifikası alırlar.)

3.7 Mobidik.com: İnternet güzel şey, bir makale yazıyorsunuz ve artık yeni fikirleri olan insanlar sizi bulmaya başlıyor. Mobidik.com’da böyle bir site, yeni nesil site yapmak isteyenlere örnek gösterebileceğim harika bir fikri var. Sanal kitap işine girmişler ve aradan hantal yayınevlerini kaldırmışlar. Sitede sadece e-kitap var. Sanal kütüphane oluşturup okuyabiliyorsunuz, kendi e-kitabınızı yayınlayıp satabiliyorsunuz. Yazarlar genelde ücretsiz yayınlamaktan yana. Şimdilik… İleride ne olur bilinmez. Çünkü bu sektör belirsiz ama umutlu bir geleceğe sahip. İlginç kitaplar bulabilirsiniz. Ve çoğu eski siteye de örnek olabilir. Bir kitabı hem siteden okuyabilmek, hem pdf, hem mobi, hem de epub olarak indirebilmek gerçek bir yenilik. Okuyucu sana söylüyorum yayın dünyası sen anla. (Tek eksiği ISBN numarası almaması, fakat onun da çözümü var ISBN numarası almak için Kültür Bakanlığına bireysel başvuru yapabiliyorsunuz.)



4. Nadir Kitap, İnternet Sahafları ve Alternatif Kitap Siteleri…

O kadar kitap satış sitesinden bahsettikten sonra online sahaf sitesi NadirKitap.com‘dan bahsetmeden olmaz. Gerçek bir kitap kurduysanız, baskısı olmayan kitap problemiyle karşılaşmışsınızdır. Eskiden sahaflarda ikinci el ve ucuz kitap bulunurdu. Şimdi ise nadirkitap gibi neredeyse tüm sahafların entegre olduğu bu ortak pazar sitesinde, sahaflar ellerindeki hazinenin değerini anladı, baskısı tükenmiş ve çok aranan kitaplar bazen piyasa fiyatının da üzerinde satılmaya başladı. Tabi okuyucular olarak biz bu işten memnun değiliz ve hâlâ internetten bi haber amcaların dükkanlarında kitap arkeolojisine devam ediyoruz; fakat kazı alanlarımız gittikçe azaldı. Bu da aşırı siberleşmenin kötü yanlarından biri. İkinci el kitap için gittigidiyor.com ve hepsiburada.com sitelerinin kitap bölümleri de bakılmaya değer güvenilir alternatifler. Hakiki (old school) sahaflar da artık anılarımızda kalacağa benzer.

5. E-Kitap Sorunsalı

Elektronik kitap diyince “Orda dur!” derim. Bu tamamen bambaşka bir yazının konusu. E-kitap aynı mp3 gibi gelecekte piyasayı tamamen değiştirecek bir yenilik. Örneğin iPad sayesinde Türkçe’ye çevrilmeyen ingilizce çizgi romanları indirip interaktif sözlüğüm ile büyük bir keyifle okumaktayım. Buna yakında Türkçe kitaplar da eklendi mi ve elektronik ortamda dosyaları (pdf, cbr, cbz, epub, mobi…) ortalıkta dolanmaya başladı mı dengeler altüst olacak. Çünkü maliyeti daha ucuz, kağıt baskı kargo masrafı yok. Kötü yanı korsan paylaşıma çok daha müsait. Bu arada sanal kitaplar yurdumuzda hâlâ kağıt kitaptan daha pahalı inanılmaz bir saçmalık. aynı fiyat olması da saçmalık.
Gelecekte basımevlerinden bir çoğu kapanacak. Çünkü bir e-kitap okuyucu, binlerce kitabı hafızasında taşıyabiliyor. Hafızasında taşımaya da gerek yok; bulut bilişim teknolojisi sayesinde kitaplar bulutta yani sanal dünyada saklanıyor. Dolayısıyla cihazınızı taşımanıza gerek yok, yeter ki gittiğiniz yerde internete bağlanan bir cihaz daha olsun, şifrenizi girip kaldığınız yerden çalışmanıza devam edebilirsiniz. Bilimkurgu filmi gibi değil mi? Yakın gelecekte hepimiz alışmış olacağız. Aşağıdaki video e-kitap okuyucuları geldiği son noktayı anlatmakta. Üstelik ucuz. Dünyanın en büyük e-kitap satıcısı amazon daha Türkiye’ye satışa başlamadığı için haberiniz olmayabilir. Beklemedeyiz. Fakat gittigidiyor’dan Bir Kindle cihazı biraz pahalıya satın alıp çevrimdışı (offline) olarak kullanabilirsiniz. Dediğim gibi bu ayrı bir konu. Belki başka bir yazıda. İlginizi çektiyse aşağıdaki videoyu izleyin.

Kitaplar hakkında daha ayrıntılı bilgi için kitap bilgisi sayfasını tekrar öneriyorum özellikle Ders 8: E-Kitap nedir, nerede bulunur?, Ders 9: Kitaba nasıl ulaşılır? ve Ders 10: Kütüphane (Bilgi Tapınakları) Nedir? paylaşımlarındaki dipnotlar ilginizi çekebilir.
Şimdi gelelim site yapmak isteyenlerle ilgili olan bölüme.
Online Kitap Satış Siteleri Püf Noktaları

B. Başarılı Bir Kitap Sitesi için


Sabırlı ve sistemli çalışan ekipler her zaman başarılı olur. Aşağıdakiler benim kişisel önerilerimdir. Yapıp yapmamak sizin tercihinizdir.

1. İkra! (Okuyun!): Kitap satışı yapmak için bence ilk şart kitap okuyor olmanızdır. Çünkü okumadığınız, tüketmediğiniz, sevmediğiniz bir şeyi satmanız bana göre etik de değil. İnanın size ters gelen bir çok sitenin arkasında kitap sevmeyen yönetici, tasarımcı ve programcılar yatıyordur. Sevgi içten gelir ama sevemeseniz de en azından bu kadar yazılmış eserin hatırına saygı duyup okuyun. Sonra sitenize neden hiç organik aramalardan (reklamsız) ziyaretçi gelmiyor diye yakınmayın.

2. Güzel Domain: İçinde “kitap” “okumak” gibi anahtar sözcüklerin geçmesi kısa olması her zaman avantaj. Domain hakkında daha ayrıntılı bilgi için en uygun domaini nasıl seçeriz başlıklı yazım işinize yarayabilir. Domain seçimine okuoku.com ve kitapodam.com iyi birer örnek,  konuyla alakasız arkadaşlık veya inşaat siteleriyle karışmıyor, tr gibi bir fazlalık yok, ne olduğu adından çabucak anlaşılıyor.

3. Temiz Tasarım: Kitap satış siteleri tasarım sınırlarını zorlayan siteler olmamalı. Kullanıcıyla maceraya girişmemeli. Olması gereken yerde basit bir menü, dokuzu geçmeyen kategoriler ve alt kategoriler, güçlü bir arama motoru, ayrıntılı kitap künyesi ve okunaklı ürün detay sayfası, (tasarımcı bir arkadaşımdan sadeliğe iyi bir örnek: kitapbulal.com tek özel font “Century Gothic”, tek bir renk skalası “sarı” macera girişimi yok; ama kategorisi çok karışık.) Ayrıca bazı siteler nedense kitap ağırlığı, sayfa sayısı, kaçıncı basım olduğu, çevirmeni, çizeri, editörü gibi bilgileri veritabanlarında tutmuyor ve çok ayıp ediyorlar. Ayrıca günümüzde “responsive” tasarım da çok önemli. “Responsive” olunca bir site hem bilgisayar ekranında hem iPad ekranında hem de akıllı telefonlarda güzel ve okunaklı görünmesi demek. (Örneğin bu siteyi browser’dan daraltmayı deneyin ya da tablet veya mobil cihazdan erişin ve ne demek istediğimi anlayın.) Bizimkiler bu konuda daha uyanamadılar, siz uyanın!

4. Temiz Kodlama: HTML5 etiketlerini kullanan siteler geleceğin siteleri olacak. Ayrıca tek CSS dosyası, tek JavaScript dosyası kullanın ve bunları kendi server’ınızdan çekin. Siteniz hızlı çalışsın. Kapitalist Microsoft’un C# programlama dili yerine, WordPress’çi olduğum için PHP dilini öneriyorum. Tabi kaliteli yazılımcı için en iyi dil, alıştığı dildir ve o dilden iyi sonuç çıkartacaktır. Yazılımcının iyisi ise gittikten sonra anlaşılır. Eğer kurduğu sistem çökmüyor ve yerine gelen arkadaş öncekinin bıraktığı kodları anlayabiliyorsa “eski yazılımcımız iyiymiş” diyebilirsiniz. Çok para ister o yazılımcı ama hakkıdır verin. SEO’ya uygun programlama da çok önemli. Altın kural: sayfa adresleri, sayfa başlığı ve <title> anahtar sözcükleri (kitap adı, yazar adı, yayınevi) mutlaka barındırmalı. Ayırıcı olarak alt_çizgi yerine -tire kullanılmalı. Detaylı bilgi için Kuantum SEO adlı yazıya bakabilirsiniz.

5. Sosyal Medya: Facebook, Twitter gibi sosyal mecralarda sesinizi daha iyi duyurmak için serbest bir reklam ödeneğinizin olmasında fayda var. Acil durumlarda kolayca harcayabilmek için. Yönetimden para çıkartana kadar çok önemli bir reklam fırsatını kaçırabilirsiniz. Sosyal mecralarda belirli bir takipçi listesi oluşturduktan sonra düzenli aralıklarla kampanya yapmalı ve bunları iyi duyurmalısınız. Yılda bir sanal fuar, özel gün ve haftalarda kampanyalar, haftada bir mail duyurusu, günde bir de sosyal medya duyurusu ritmi sebatla takip edilirse faydasını göreceğinizi düşünüyorum.

6. Kampanyalar: Kitap setleri toplu satışta çok iyidir. Mesela hiç alacağım yokken haftalık duyuru maili sayesinde %50 indirimle İdefix’ten Tolkien Setini satın almıştım. Etkisi üzerimde kanıtlanmıştır.

7. Satın Alma Aşamaları: Burada tarz yapmak yerine anlaşılır yapmakta fayda var. Toplam fiyat ve indirim oranı hangi kitaptan kaç tane satıldığı detaylı bir onay sayfasında belli olsun. KDV ayrı hesaplanmasın, bunu bilgisayar satan siteler yapıyor ve son ekrana geldiğinde çok sinir bozucu oluyor.

8. Güçlü Veritabanı: Piyasaya sonradan girmiş ve elinizde bir database yok ise tek tek ürünlere stok açmak yerine hazır bir database almak daha akıllıca. Kibo.com.tr sadece bu yönde bir hizmet sunuyor. Başka bir alternatif varsa lütfen söyleyin ekleyelim. Veritabanınızın detaylı ve güncel olması ciddiyetinizin bir kanıtı olacaktır.

9. Acele Edin: E-kitaplar kapıya dayandı. Eski usul online kitap satış mağazaları küçülmeye hazırlıklı olsun. Piyasaya yeni girecekler de başka şeyler satabilecek bir alt yapı hazırlığına girişsin. Kağıt için çok ağaç kesildi. Zaten ağaç söküp yol dikmeye meyilli bir milletiz. Hassas bir konu ve tablet bilgisayarların devri başlıyor. E-kitap konusunda bir çıkış yakalanabilir. Tabii fiyatlarının makul seviyeye getirilmesi şartıyla. Yasal bir e-kitap kağıt e-kitaptan daha pahalı olması çok saçma bu saçmalığın içinden sıyrılacak yeni nesil e-kitapçıları bekliyoruz. Gelin artık!
İnternet’te dengeler bir anda altüst olabilir. Bunun için e-kitabın patlamasına gerek de yok. Google bir gün, Kitapyurdu’na kızıp sayfalarını listesinden çıkartırsa firma görünmez olur ve iflas eder. Dolayısıyla “kitap” ve ilgili arama sözcükleri yazıldığında ilk sayfada yani ilk 10 da bulunmak piyasaya tutunabilmek demek. Eğer özel bir ürün aramıyorsanız aramada ikinciyi sayfaya bakmanız düşük bir olasılık. Genel internet müşterisi için anahtar sözcük “ucuz”, “kampanya” gibi cazibeli kelimeler. Siteler arasında fiyatların bu kadar oynamasını sebebi hepsini kargo, depolama ve yayınevi anlaşmalarının farklı olması. Günümüzde artık her yayınevinin kendi kitap satış sitesi olduğunu düşünürsek bir kitabı almadan önce o kitabın yayınevi sitesine bakmak faydalı olacaktır.
Bunlar kişisel tavsiyelerimdi buna ek olarak bir de kitap satış sitesi yapan yetenekli bir yazılımcı açısından bakalım:
Online kitap satış siteleri roportajı

C. Bir Kitap Sitesi Yetkilisi ile Röportaj


2012’de Google’da bir süreliğine ikinci sıraya çıkıp dikkatimi çekmeyi başarmış online kitap satış sitesi maxkitap.com’la yaptığım röportajı da okuyunca sanırım ne demek istediğimi anlayacaksınız:
Merhabalar Serdar Bey, öncelikle göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim. Sorularınızı tek tek cevaplayayım:
– Yapılanmanız hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
Maxkitap (Maksimum Bilişim Çözümleri) Türkiye’nin en büyük kitap kırtasiye ve oyuncak toptancısı olan Bilgi Dağıtım kitap kırtasiye ve büro malz. tic.ltd.şti.’nin bir yan kuruluşudur. 3 şubemiz var. Merkezimiz İstanbul / Yenibosna’da. Binamız 9.200 metrekare kapalı bir alan. Maksimum bilişim çözümleri de bu alan içerisinde faaliyet gösteriyor.
– Sitenizdeki canlı destek için kaç kişi istihdam ettiniz? Aynı anda kaç kişiye hizmet verebilirsiniz? Saygısızlık yapanlar gereksiz meşgul edenler oluyor mu? Bununla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Canlı destek yazılımı maxdestek.com a ait. Maxdestek yazılımı tamamen bize ait olan bir canlı destek yazılımıdır. Maxkitap için şuan beta denemeleri yapıyoruz. Sadece mesai saatlerimizde canlı destekten yardımcı oluyoruz ama maxkitapta bu yazılımı ay sonuna kadar kaldıracağız. Nedeni ise dediğimiz gibi maxdestek in denemelerinin yapılması. Kitap sektörü gibi ziyaretçi sayısı çok yüksek olan sitelerde canlı desteği yürütmek çok zor olabiliyor. Bu aşamada maxkitap içerisindeki müşteri hizmetlerini kullanmayı tercih ediyoruz. Müşteri hizmetleri linkimizde canlı destek yazılımımız kadar hoş bir yazılıma sahip. Müşteriler kendi önlerinde kaç kişinin sıra beklediğini görebiliyor üstelik sordukları sorular cevaplandığında otomatik olarak cep telefonlarına sorularının cevaplandığına dair bir SMS atılıyor.
– Google da 2. sıraya nasıl çıktınız, sizi bu sayede buldum. Bunu her site yapamıyor. SEO çalışmanızda neye özen gösterdiniz?
SEO çalışmaları için bir şirketle çalışıyoruz ama kitap, kitap satış, online kitap satışı gibi zorlu kelimelerde yükselmek için yaptığımız çalışmaları kendi şirketimiz bünyesinde yapıyoruz. SEO şirketiyle yaptığımız çalışmalar sitenin genel Trustrank ini yükseltmek amacıyla yapılıyor. Bunun dışında sitemiz henüz çok yeni olduğunu ve 500 rakip arasından sitemizle alakalı günde 3.000 organik ziyaretçi çektiğimizi düşünürsek bu iyi bir başarı. Üstelik SEO da yaşlanmak önemli ama biz çok genciz henüz.
– Yazılım ekibiniz kaç kişiden oluşuyor. Tasarımlarınız pek parlak olmasa da yazılımlarınız çok kaliteli bunu bir Web Grafikçi olarak söyleyebilirim:)
Yazılım ekimiz 3 kişiden oluşuyor. Bu 3 kişi sadece php, javascript ve css kodluyor. Şirketimiz bünyesinde çalışan bir grafikerimiz yok maalesef. Ama yazılımımız hakkında biraz daha ayrıntıya girmek isterim. Maxkitap yazılımı 2 kişi tarafından tam gün çalışarak 4 ayda yazılmış bir yazılımdır. O günden beri de sürekli üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Toplamda 90.000 satırı geçen kodlamamız var. Maxkitap’ta benzerlerinde olmayan birçok özellik mevcut. Bunlardan bazıları şu şekilde:
Kitabını satın aldığınız bir yazarın yeni kitabı çıktığında otomatik olarak sms ile bilgilendirilirsiniz. Paypal, sms ile ödeme gibi ekstra ödeme seçeneklerimiz mevcut.Kapıda ödemelerde de güvenlik için SMS onaylaması gerekmektedir. Tamamen cache sistemi ile çalışan arayüzümüz sayesinde alexa verilerine göre Türkiye’nin en hızlı kitap sitesiyiz. Her kitap için ayrı tedarik özelliği sayesinde müşteriler hangi kitaplarının hazır olduğunu hangilerinin beklediğini hangilerinin tedarik edilemediğini görebiliyor.Ayrıca tedarik edilemeyen kitaplarla ilgili karşılarına 2 farklı seçenek çıkıyor: Ya kitap ücretinin %15 fazlası kadar Max Para veriyoruz yada ücret iadesini yapıyoruz.Bunu kullanıcılarımızın kendileri seçebiliyor. Bildiğiniz gibi bir günlük sistemimiz, kişiye özel kitap tavsiye sistemimiz var. Bunun yanı sıra ortalama gönderilen 100 kargonun kaç gün kaç saatte kargoya verildiğini göstererek müşterilerimize ortalama ne kadar beklemeleri gerektiğini gösterebiliyoruz.
Yazarları takip edebiliyorsunuz.Yazar ve yayınevi sayfalarında bir yazarın hangi konularla ilgili olduğunu görebiliyorsunuz. Günlük hizmetimiz ile kullanıcılar beğendikleri kitapları günlüklerine ekleyebiliyorlar. Max Puan sayesinde ilginç bir oylama sistemimiz bulunmakta..Kullanıcılar kitapları günlüklerine eklerken verdikleri puanları aynı zamanda kitaba,yazara ve yayınevine veriyorlar.Yani basılmış bir kitapla ilgili herkes puanlamada sorumlu tutuluyor.Örneğin elif şafak’ın puanı kitaplarından gelen puanın ortalamasıdır.Yada Pegasus yayınevinin puanı basılan kitaplarına verilen puanların ortalamasıdır. Maxkitap yazılımı bunlar gibi birçok şeyi içine kapsıyor.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.


Online Satış Sitesi Yapmak İsteyenler İçin Sonuç

Röportajdan da anlaşıldığı gibi tasarımcıdan önce çok iyi bir yazılımcıya gerek var. Daha sonra akıl başında bir tasarımcı ve çalışkan bir sosyal medya uzmanı gerekiyor. Web sitesi için hayalimdeki ekip bu şekilde. Tabi bir de bunun deposu, dağıtımcısı, kargocusu, muhasebecisi var. Yabancı dilde kitap satacaksanız gümrük işin içine giriyor. Kitaptan gümrük vergisi alınmıyor ancak pahalı oluyor, e-kitabı daha ucuz. Depo stok sorunu yaşamak istemiyorsanız yayınevlerine yakın bir muhitte ofis açmanız ekonomik bir çözüm, tabii bu küçük ofis için olası tek bir adres var o da İstanbul Cağaloğlu.
Herkese kolay gelsin umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Not (2017.06.21): Kitap satış sektöründen uzaklaştığım için artık bu konuda soruları cevaplamıyorum. Okuduğunuz ve ilginiz için teşekkür ederim.

1 yorum:

Mahmut dedi ki...

Denizbank sms ile kredi mi arıyorsunuz? Tıklayın: denizbank sms ile kredi

Yorum Gönder